Kako naj izberem pravi jambor za svoje jadro ?

Najbolj enostavno je kupiti jambor istega proizvajalca. Seveda je pomemben tudi letnik proizvodnje, saj proizvajalci jader v daljšem časovnem obdobju spreminjajo tudi krivuljo -bend curve.

Konkretno pri Simmerjevih jamborih se je trdota pred cca 6 leti spremenila iz CC constant curve, starejši jambori v CC FL, kar pomeni da je jambor še vedno enakomerno trd razen na zgornjem delu, kjer je rahlo mehkejši. A ni skrbi preizkusili smo starejša jadra na novejših jamborih in obratno, a ni opazne velike razlike.

Kako pomembna je trdota jambora ?

Trdota jambora je zelo pomembna, saj premehki jambori vplivajo na globino profila , kar pomeni, da v primeru premehkega jambora jadro manj vleče – je bolj ploščato in globina profila je dosti manjša.

Trdota je označena z izrazom IMCS in številko, ki pomeni trdoto. Običajne priporočene trdote jamborov glede na dolžine so:

Dolžina (cm) 340 370 400 430 460 490 520
Trdota (IMCS) 15 17 19 21 25 29 34

Na kaj paziti pri obliki krivulje jambora in kompatibilnosti ?

Oblika krivulje je pomemben podatek, ki pove, kako se jambor zvije ko nanj napnemo jadro. To krivuljo označujejo z angleškim imenom BEND CURVE. V osnovi so tri krivulje: Hard top, Constant curve in Flex top.

Simmerjevi jambori imajo krivuljo constant curve – flex top, se pravi kombinacija CC na vrhu pa nekoliko mehkejši del.

Kompatibilni so z naslednjimi jadri: Challenger, Duotone in North(preizkušeno),Ezzy, Goya RDM pod 430cm, Hot sails, KA, RRD, Sailloft, Tushingham, XD.

windsurf tabela kompatibilnosti